Treat first what kills first. Hoe bedrijven de ABCDE-methodiek uit de zorg kunnen gebruiken om grip te krijgen op online ondernemen.
Je voelt je niet zo goed, maar weet eigenlijk niet precies waarom niet. Op een dag besluit je toch maar eens naar de huisarts te gaan. Deze verwijst je na een kort gesprekje met spoed door naar het ziekenhuis, waar een chirurg je plaatselijk verdooft en in je been begint te snijden.
Hoe zou jij hierop reageren? In dit verhaal gaat iets niet helemaal niet goed. Er mist iets.
Als je bij de huisarts komt, zal deze namelijk starten met een gesprekje. Dit is niet zomaar een gesprekje, maar een ‘anamnese’. Heel gericht vraagt de huisarts om je voorgeschiedenis, een beschrijving van je ziektebeeld, stelt systematische vragen en meet je lichaamsfuncties om zo een diagnose te kunnen stellen.
De huisarts kijkt hierbij of er afwijkingen zijn in je bloeddruk, ademhaling, circulatie, bewustzijn of temperatuur. Naast huisarts werken SEH, ambulance, brandweer en defensie ook met deze methodiek. Dit heet de ABCDE-methodiek. (Airways, Breathing, Circulation, Disability, Exposure) en maakt gebruik van een ‘treat first what kills first’ principe.
Het bedrijfsleven kijkt vaak anders naar zaken. De waan van de dag, mails wegwerken, of dat ene project dat er al zolang ligt. Mensen “moeten” de administratie nog doen en vertrouwen op hun “gut feeling”.
Ze verliezen daarbij zaken als strategie, doelen, data en zelfs klanten uit het oog.
De belangrijkste les van die het bedrijfsleven van de ABCDE-methode moet leren, is dat ook bedrijven vitale functies hebben. Alleen heten die anders, namelijk KPI’s.
KPI staat voor Key Performance Indicator (NL: Kritieke Prestatie Indicator).
Net als bij de vitale functies zijn er waardes waar deze aan moeten voldoen en moet regelmatig gekeken worden of er geen afwijkingen zijn die het voortbestaan kunnen bedreigen.
De website is zo’n vitaal onderdeel van je bedrijf. Je krijgt klanten, leads, aankopen, bezoekers die alleen komen kijken of bezoekers die graag willen lezen wat je met ze deelt. Al dit bezoek levert een schat aan informatie. Deze cijfers vertellen hoe jouw bedrijf er voor staat, hoe jouw klanten jouw website zien en waar je klanten tegenaan lopen.
Des te opvallender is het dat bedrijven de financiële balans opmaken, maar als het om de websitecijfers gaat er opvallend weinig MKB-bedrijven zijn die kunnen vertellen wat er op de website is gebeurd. En dat terwijl juist deze data enorm waardevol is. Grotere bedrijven hebben hiervoor complete afdelingen, houden deze data nauwlettend in de gaten en grijpen direct in als zaken niet op koers liggen.
In deze blog lees je wat je nodig hebt om de online KPI’s in kaart te brengen en waarom het van vitaal belang is voor kleine en grote bedrijven.
Online KPI’s zijn de hartslag van jouw online doelen. Voordat we KPI’s kunnen bijhouden hebben we dus onze doelen nodig. Een doel is niet moeilijker dan wat je wanneer bereikt wilt hebben.
Bedrijven kiezen voor de ‘wanneer’ vaak voor een kalenderjaar of kwartalen (Q1 t/m Q4).
Om doelen goed vorm te geven starten we met een gewenst eindresultaat. Groot denken is goed, maar realistisch zijn belangrijker. Als je afgelopen jaar 15.000 website bezoeken hebt mogen ontvangen is 100.000 bezoeken dit jaar zonder ingrijpende veranderingen niet realistisch. Met de juiste aanpak moet 36.000 bezoeken (100 per dag) realistisch haalbaar zijn. Dit is dus een realistisch en ambitieus doel.
Een simpel voorbeeld van online doelen voor je bedrijf zijn;
In 2020 willen we:
Per kanaal willen we;
Heel simpel gedacht stellen we voor de zoekmachines nu 13.000 / 12 = 1.083 bezoeken per maand via zoekmachines. Maar die vlieger gaat niet op. Zoekmachineverkeer zal namelijk per maand toe gaan nemen als we hieraan werken. Om te voorkomen dat we de ene maand dit cijfer verdubbelen en de volgende maand het doel niet halen, willen we een goede verdeling over het jaar heen maken.
Iedere branche heeft hierin een eigen verdeling. Zo zal een bedrijf dat zwembaden verkoopt minder bezoeken krijgen in de koude maanden en meer in de warme maanden. Kijk je naar historische data dan kun je deze verdeling direct inzichtelijk maken, en zo hele specifieke maandtargets in gaan stellen.
Start je voor het eerst met online data en heb je geen historische data, kies dan voor doelen, maar stel dit jaar in als meetjaar. We noemen dit de nulmeting.
Met gebruik van historische data en door de data maandelijks in kaart te brengen krijgen we inzichtelijk welke kanalen achter lopen op target en welke kanalen juist heel goed lopen. En daarmee weten we dus precies in welke kanalen we moeten investeren.
Ter vergelijking; de arts schrijft geen hartmedicijn voor wegens koorts.
Er zijn een groot aantal KPI software oplossingen, waarmee je prachtige dashboards creëert. Maar het is veel belangrijker dat je ermee start, en daarbij doet excel prima dienst.
In deze excel lijst houdt je bij hoe je de afgelopen maand gepresteerd hebt. Als je nu start maar Google Analytics al even hebt draaien kun je aan de hand van Google Analytics ook alles van de afgelopen jaren (de historische data) in kaart brengen. Zoals eerder aangegeven ontstaan er interessante patronen als we de KPI’s inzichtelijk maken. Aan de hand van deze patronen kunnen we voorspellen wat de komende maanden gaat gebeuren op de website.
Belangrijker is dat deze KPI’s gebruikt worden om je online activiteiten, online marketing en je omzet te gaan sturen.
De data die je noteert, bestaat uit cijfers. Cijfers kunnen voor sommigen onder ons direct duidelijk zijn. Maar voor de meeste van ons geldt dat een grafiekje het verhaal veel duidelijker maakt.
Door de cijfers van het jaar te koppelen aan een grafiek heb je perfect en snel in beeld welke kanalen jouw aandacht eisen.
Neem uit deze blog mee dat het meten van de vitale functies van jouw website geen luxe is. Om goed te ondernemen is de website een zeer belangrijk onderdeel van je organisatie geworden. Met KPI’s krijg je grip op je doelen, en jouw online ondernemerschap.
Het doel van deze blog is om de kennis van de grote bedrijven met jou te delen. Je aan te sporen jouw online resultaat serieus te gaan nemen en hierop te gaan sturen. Voor ons is het gesneden koek, dus als je vragen hebt over je KPI’s stel ze dan gerust!
Vind je het wel interessant om dit inzicht te krijgen maar heb je hier de kennis, tijd, zin of mankracht niet voor? Denk er dan eens over na om het uit te besteden bij ons of een ander online marketing bureau met kennis van data analyse. Het gaat jou en jouw bedrijf met sprongen vooruit helpen.
Vergeet nooit dat deze cijfers staan voor echte mensen. Mensen waar je normaal op beurzen, evenementen, ondernemingsverenigingen of Social Media graag 3 minuten mee zou praten.
Om je op weg te helpen sluiten we deze blog af met een lijst voorbeelden van online KPI’s, zodat je alvast een vliegende start kunt maken.
We kunnen voor de online KPI’s een set aan standaard indicatoren opstellen, maar een deel hiervan is specifiek voor jouw bedrijf, branche of website.
Formuleer dus eerst je doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) en koppel hieraan vervolgens je KPI’s.
Een lijst van voorbeeld KPI’s voor websitedoelen zijn;
Kies de meest belangrijke pagina’s van je website, en vul hiervoor ook de bovenstaande kanalen in.
Houdt hierbij maandelijks bij welke blogberichten veel bezoeken krijgen. Dit zegt iets over de vindbaarheid van jouw website via blogs en waar potentiële klanten op zoeken.
Ondanks dat je overal leest dat mobiel het belangrijkste kanaal is om op te focussen, ligt dit echt geheel aan jouw branche. Wij hebben klanten bij wie 90% van het bezoek via mobiel is, andere klanten krijgen 70% van het bezoek via desktop.
Het zou nogal een impact maken als zij ineens gingen focussen op mobile only. Bij één van onze klanten gaat het zelfs zo ver dat de conversie op desktop vier keer zo hoog is dan op mobiel.
Meten van je resultaten is dus veel belangrijker dan af te gaan op algemene kreten die online verschijnen.
Afhankelijk van het belang van Social Media voor je bedrijf of omzet kan voor Social Media een apart dashboard worden ingericht. Dit kan zo ver gaan dat je per post gaat meten hoe deze gescoord heeft. Als je dit een tijdje doet krijg je inzichtelijk welke onderwerpen / type postings beter scoren dan andere, en op welk type bericht het goed doet op welk kanaal.
Algemeen zien we dat hierbij het aantal volgers als een belangrijke indicator gezien wordt. Als vakidioot kijken we hierbij zelf graag naar zaken als engagement, aantal shares en het bereik per post.
KPI’s kunnen zo uitgebreid worden als je wilt of nodig heeft. Voor de geavanceerde KPI’s is vaak wel wat kennis van software nodig om het goed in kaart te krijgen.
Wij adviseren om het betaalde bezoek maandelijks apart te volgen, ongeacht de doelen. Zo houd je goed overzicht van de prestaties. Kies hierbij voor;
Als je Ads uitbesteed kan jouw bureau dit binnen 5 minuten voor je uitdraaien.
Kies een x aantal zoekwoorden / zinnen of pagina’s uit welke je gaat volgen in de Google resultaten. Hiermee krijg je per maand in beeld hoe jouw pagina’s scoren in Google.
Stel dat een belangrijke pagina op pagina 1 staat, maar door concurrentie ineens naar pagina 2 of 3 gaat, dan scheelt je dit enorm veel bezoek. Hierop wil je direct kunnen ingrijpen.
Maak je gebruik van downloadable content, zoals brochures, whitepapers, e-books, dan is het bijhouden van deze conversies een goede indicator of ze goed werken. Als je hierbij gaat testen of aanpassingen in de site het aantal conversies verhoogd of verlaagd ben je direct bezig met conversie optimalisatie.
Als je uitgebreidere feedback hebt horen we dat graag!